LIMBA GERMANĂ CA LIMBĂ MATERNĂ
Învățământul în limba germană din România
Școlile cu predare în limba germană din România sunt, conform studiilor recente, variante educaționale atractive, datorită interesului mare manifestat de populația României pentru învățarea limbii germane, din perspectiva oportunităților oferite de aceasta pe piața muncii.
Aceste școli oferă șansa unei educații multiculturale, prin combinarea tradițiilor și valorilor consacrate ale spiritului german cu instruirea pragmatică cu ajutorul calculatoarelor și a mijloacelor multimedia. În plus formarea de competențe pluri-lingvistice, prin facilitarea învățării a patru limbi (limbile germană și română ca limbi materne, limbile engleză și franceză ca limbi moderne), cultivarea formării propriei personalități prin dezvoltarea spiritului de independență, învățarea prin proiecte, inducerea spiritului de echipă sunt atuuri de nerefuzat. În esență școala promovează un învățământ modern în spirit european (absolvirea printr-un bacalaureat germano-român -în cazul secției speciale), programe de învățământ româno-germane, participarea la concursuri și conferințe internationale și asigură pregătirea pentru studiile superioare și viitoarea profesie, prin acordarea unui sprijin individual în vederea orientării pentru continuarea studiilor, consiliere și orientare profesională.
Elevii colegiului beneficiază și de susținerea Examenului de Diplomă Germană II (Deutsches Sprachdiplom - DSD II) organizat de către Conferința Permanentă a Miniștrilor Învățământului și Culturii din Germania (KMK), examen coordonat de către Centrala pentru Activitate Școlară în Străinătate (ZfA), în colaborare cu Ministerul Educației din România. Examenul este desfășurat în peste 70 de țări și la el participă anual, peste 80.000 de candidați. Grupul țintă este constituit din elevii cuprinși între 16-18 ani, care doresc să-și verifice cunoștințele de limbă germană, fiind examinat nivelul de competențe lingvistice B2 și C1 conform Cadrul European Comun de Referință pentru Limbi (CECRL). Obținerea diplomei permite accesul la instituții de învățământ superior din Germania, atestând astfel nivelul de cunoaștere al limbii germane.
Colegiul face parte și din inițiativa PASCH (Schule: Partner der Zukunft) care reprezintă o rețea de aprox. 2000 de școli, dintr-un total de 120 de țări și care are drept principal scop dezvoltarea învățământului în limba germană și a parteneriatelor dintre școlile respective.
”Secția specială germană- șansa pentru un viitor în Europa!”
Din anul 1992 în Colegiul German Goethe funcționează și Secția Specială Germană, secție înființată în urma încheierii Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Federale Germania cu privire la colaborarea în domeniul școlar. Obiectul acordului este colaborarea în domeniul școlar între cele două țări, cu privire la școlile din România în care elevii absolvenți ai secțiilor speciale, din liceele cu limba de predare germană, din România pot obține și diplomă germană (Diplomă de acces general în învățământul superior german) și Diplomă de Bacalaureat. Așadar bacalaureatul german-român este susținut în baza documentelor de colaborare bilaterală și a ordinelor de ministru, de către absolvenții secțiilor speciale din România. Diploma germană de bacalaureat (Zeugnis der Allgemeinen Deutschen Hochschulreife) permite accesul la învățământul superior din Germania, posesorii diplomei fiind asimilați cu absolvenții din sistemul de învățământ german. Concomitent se dobândește și Diploma de Bacalaureat din România.
Secția specială cuprinde doua clase: una cu profil Matematică-Informatică și una cu profil Științe Sociale.